Barátság!

Létezik és nem csak a mesében, akár férfi és nő között is, bármilyen hihetetlen! 🙂

A barátság szó egy kellemes, meleg, biztató érzést keltő szó, mely boldoggá tesz két embert! Gondolatom szerint már kisgyermekként megismerjük, amikor kötődünk valakihez, aki kedves velünk, mosolyog ránk vagy épp nekünk adja a csokiját! 😃 Akár a parkban, ahova leviszik csemetéiket a szülők, hogy a friss levegőn legyenek és társaikkal játszanak, már ott kezdődhet egy életre szóló barátság. Elképzelem, amint két kislány pitypangból koszorút fon és kicserélik babáikat, énekelnek és fogócskáznak együtt, majd alig várják újbóli találkozásuk! Milyen jó érzés az édesanyáknak látni boldogságtól sugárzó arcuk, hallgatni csacsogásuk! A kisfiúk katonást játszanak, kinek kardja van, kinek fa puskája, mellyel lő az ellenségre, aki a barátját kardélre hányta! Mások csoportba verődve csúfolják ki szemüveges társukat bagolynak becézve, ám van ki mellé áll a kiközösített fiúnak, így barátot talál, aki érette is kiáll! Oly sok rétű barátság létezik életünk bármelyik szakaszából.

Az óvodai évek még a játszás és ismerkedés jegyében telve találnak barátokat, kik az események sodrásában tartósan vagy időlegesen találnak egymásra. Iskolásként már más barátságok köttetnek, van kit az eszéért, mást a megjelenéséért, szülei munkásságáért, tanítói felfigyelésért, eredményekért lehet szeretni és kedvelni. Itt már felfedezhető a fiú és lány identitás, megtörténik a kézben járás és titkok elmesélése, együtt járás a szakkörre, külön foglalkozásra, mi egyként érdekli a kis barátokat! Jobban kitartanak egymás mellett, ha közös élmények, sport vagy érdeklődési területek kötik össze őket. A tinédzser korszak barátságokat tehet tönkre mindenféle viszonylatban, hiszen a tanulás és együtt töltött szabadidőt elronthatja egy féltékeny vetélytárs, lenéző viselkedés, rossz akarói fellépés, kiközösítés, suttogás barátról, osztálytársról. A felnőttek világába vágyódás, okoskodás és fontoskodás háttérbe szoríthatja az őszinteséget, segítség nyújtást, önzetlenséget, hiszen már akaratlan résztvevői a családi életnek és drámáknak, a szülői minta és sorsok gátat vethetnek több éves barátságoknak. A tovább tanulás szintén nagy mérföldkő lehet egy meglévő barátság folytatásában, hiszen másik iskola, új élmények, tantárgyak és szakmai gyakorlatok eleinte távolság tartással majd az új iskolai osztálytársakkal kialakuló közös élmények miatti új barátok megjelenésével véglegesíthetik a régit!

Fiatal felnőttként is vannak kivételes, évek óta tartó barátságok, kik a távolság és időhiány ellenére is ott tudják folytatni eszmecseréjüket, ahol legutóbb abbahagyták, ám már a férfi-nő kapcsolatok kialakulása jellemző. Az iskolai végzettség, érettségi és diploma utáni munkahely keresés újabb ismerkedésre ad lehetőséget mindenféle téren, hiszen nem kell gyerekkorból hozni egy barátnőt, felnőttként is találhat bárkit, akivel megoszthatja élete örömeit, gondjait, akivel őszintén beszélhet az élet nagy dolgairól! Jó érzés valakit tudni magunk mellett, akire bármikor lehet számítani, akár az éjszaka kellős közepén, ha szerelmi bánatra vagy tanácsra van szükség vagy csak családi-munkahelyi gondok gyötörnek és jól jönne valaki segítsége. Kitérnék a férfi és nő közötti baráti kapcsolatra, mert általában úgy hiszik az emberek, hogy ilyen nem létezik, mert előbb vagy utóbb az egyik fél elkezd többet érezni barátságnál a másik fél iránt és legjobb esetben a barátság szerelembe megy át. Bizonyára vannak olyanok, akik eleve szimpatikusak egymásnak és az együtt töltött közös programok, élmények újabb érzést váltanak ki belőlük vagy csak egyikőjükből és máris megvan a baj, hisz nem csak arra vágyik, hogy megbeszéljék a napi rutint, tanácsot adjon a lánynak egy szexi ruha vásárlásánál a fiú, már ő többet akar, átölelni, de nem úgy, mint barátságuk kezdetén, hisz oly gyönyörű a mosolya, szeméből boldogság sugárzik, karcsú derekát átölelni vágyik, selymesen puha hajába túrva megcsókolná, de vajon hogy reagál erre a lány? Mi van, ha Ő csak a barátot látja benne és szíve másért dobban? Vajon elveszti akkor, ha bevallja érzéseit? Ezt előre nem tudhatja senki! Minden találkozásnak oka van, bármit is hozzon, de tanulsággal jár!

Ám van olyan férfi-nő barátság, ahol megbízva egymásban, olyan dolgokat is meg lehet beszélni, amit akár a házastárssal nem tudnak vagy mernek, tanácsot illetve segítséget adva, ha ritkán is találkoznak vagy beszélnek, de barátságuk megingathatatlan. Lehet barát vagy barátnő egy munkatársból, betegtársból, sporttársból, vagy akár csak egy utcai ismerkedésből. Hozhat őszinte és érdeklődő barátot egy bármilyen esemény, szórakozás vagy program, melyen részt veszel, szóba elegyedhetsz bárkivel véletlen folytán vagy tudatosan, találhatsz barátot az interneten olyat is, kit személyesen nem ismersz, mégis annak tekinted! Ha az őszinte érdeklődés van irántad a hogyléte felől, kíváncsi vagy életére mit és hogyan csinált, élt, mi okoz neki örömet s mi nyomja a lelkét, mit tanít neked a sorsa és Te hogyan tudnád Őt segíteni?! Ha érzed, hogy valakinek jól esik érdek nélküli beszélgetésed, vigasztalásod, útmutatásod, biztatásod és viszonzásra talál kisugárzásod, talán benne is találhatsz jó barátra! 🙂 Nem kell a találkozást erőltetni ahhoz, hogy valakinek lelki együtt érzést és segítséget nyújthassunk!  Vannak olyan emberek, kik nem a testi vágyuk kielégítését, az alkalmi kapcsolatot keresik valakivel, hanem a lélek megértését, egy barátot, kivel megoszthatják gondolataikat, kivel közös az érdeklődésük valami iránt, gondolatokat cserélnek, biztatják egymást magánéletük nehéz pillanataiban, tippet adnak a házassági gondjaikban, nem szeretőre vágynak, titkos légyottokra a házasságuk égisze alatt megcsalva több évtizedes társukat csak valakire, aki megérti őket talán éppen ebbéli problémáikban! Lehet egy ismeretlent is barátnak tekinteni, érezni, hogy igen, Ő tudja mit gondolok és érzek valamivel kapcsolatban, hiszen mintha egy rugóra járnának vele gondolataim, bár jó lenne megismerni, látni magas termetét, őszülő halántékát, hallani hangját, mibe a lélek elvész, de szükségtelen, hisz tudom, hogy Ő barát így is, ismeretlenül! Érzi kisugárzásom, lelkem megérintette, ám az élet megtörte és távolságtartó, bizalmatlan lett! Bezárkózott a sötétség magányába és nem tud mit kezdeni a felcsillanó fénnyel, fél a csalódástól egy barátban! Nem akar felesleges köröket futni, már ahhoz tapasztalt és tudja mit akar, de inkább nem! Hisz mi van, ha újabb hibát vét, ha még sincs ott menedék, ha nem működik mit diktál az ész, ha közbe szól a vágy és a szív? Mi van, ha az élet ad egy új esélyt és nincs mersze elfogadni, mit ígér?? Tudja, hogy változtatnia kell, de mikor, hogyan és mit, miért, meddig, hogy lelke ne sérüljön? Bizonytalan!! 🙁

Nem baj, hisz aminek meg kell történnie, úgyis meg fog, bárki fél vagy nem akar valamit és neki az megvagyon írva, az  úgyis bekövetkezik előbb-utóbb, csak késlelteti az illető! Ám, ha nem az életébe való dolog vagy személy, akkor úgyis kiesik belőle, bármennyire is kapaszkodik, kételkedik! Szóval nem szabad erőltetni senkit és semmit, sem személyt, sem dolgot, élethelyzetet! Minden megoldódik magától a kellő időben és helyen!! 🙂 A jó barát attól ismerszik meg, hogy türelmes, őszinte, megértő és segítőkész, pozitív kisugárzású, hitet és reményt adó, mutató! Adj hálát minden ilyen jó barátért és legyél te is boldogságot, szeretetet, lelki segítséget adó barátja mindenkinek, hogy teljessé legyen életed!!!😍

 

 

Vissza az előző oldalra