Húsvét

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe és a valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is! Ahány ember, annyiféleképp ünnepel, hisz a húsvét mindenkinek mást és mást jelent. Ilyenkor talán a nem hívő ember is ” megtér ” lelkileg kissé, s áhítattal veszi szájára az Úr nevét! Ünnep alkalmával betér Isten házába, s régi emlékei közt kutatva az Úr imádságát is elmormolja!

Korunknál fogva vissza tekinthetünk évtizedekre, miként várták, s ünnepelték a húsvétot. Szüleink, nagyszüleink kedves elbeszélései alapján betekintést nyerhettünk a régi világ ünnep várásaiba és nekem talán azok az esztendők voltak kedvenceim, illetve akkor szerettem volna élni, amiben a nagyszüleim! Bár sokkal keményebb fizikai munkával, oly nehéz körülmények között, szegényen, ám mégis boldogabban, egészségesebben, tisztességesebben, becsületesebben éltek elődeink! Akkoriban a vallás és hit nagy erőssége volt az embereknek függetlenül társadalmi helyzetüktől, hisz a jó módú gazda mellett a szegény cseléd is helyet foglalt el a templom padjaiban és áhítattal hallgatták a tisztelendő atyát, amint ige verseivel felidézte a bibliai történeteket! Nem telt el úgy vasárnap, hogy ne menjenek a templomba és adjanak hálát életükért az Úrnak!

Bár az utóbbi esztendőkben ismét nagyobb teret kap a vallás gyakorlása, egyházi iskolák működése és támogatása, ám az én gyerekkori éveimben úgymond nem volt divat és ugyan keresztelt reformátusként, de nem konfirmálva vajmi keveset tudtam a vallásról és bibliáról! Tudom, sok ember véleménye, hogy századokig visszamenőleg a papok nagy hatalmat élvezve kizsigerelték a népet és  az egyházzal visszaélve becsapták híveiket, s saját vagyonuk gyarapították stb. A püspökök, tiszteletesek, egyházak, bármilyen vallási közösségek, hittérítők, szekták, egyesületek nélkül is rengeteg kihasználója van a népeknek, voltak mindig is és lesznek! A történelmen és múlton nem változtathatunk, a jövőt csak remélhetjük, hozzá állásunkkal segíthetjük, de a jelenben kell élnünk és az HIT-tel és hitben sokkal könnyebb minden!

Jó hinni abban, hogy létezik Isten, aki segíti életünket, meghallgatja bánatunkat, orvosolja gondjainkat, vigasztal a gyászainkban, erőt ad gyengeségeinkben, igazságot és védelmet bajba jutásunk idején, segítséget amikor rászorulunk! Jó várni a húsvétot, Jézus feltámadását, a hozzá intézett fohászt magunkért és családjainkért! Jó a lelket lecsillapítani, megnyugtatni, várni a csodát, mely életünket szeretettel hatja át! Jó látni és érezni a tavaszt, a rügyfakadást, azt, hogy újjá éled a természet, s megújulásra kap esélyt az ember és világ! Jó kitisztítani, takarítani a lakást, melyet frissesség és üdeség hat át, sütni-főzni finomságokat, melyre hazatalál a család! Boldogan várni gyermekeink és unokáink, kiket összehoz az ünnep és együtt tölteni velük egy piciny időt, melyet a mai rohanó világunkban ránk, szülőkre szakítani tudnak!

Hinni és bízni az Úrban, abban, hogy minden okkal történik életünkben, hisz a Mindenható tudja kinek mire van szüksége a fejlődése érdekében függetlenül attól, hogy megértjük és elfogadjuk e azt! Várjuk együtt hittel és szeretettel az ünnepet, s ha nem is hiszel Istenben, de higgy magadban és boldogan, pozitívan, becsületesen, emberségesen, együttérzőn, segítőn éld az életed s, nyújtsd kezed, szereteted embertársaid felé húsvétkor és a mindennapokban!

Áldott húsvéti ünnepeket kívánok családom minden tagjának, barátaimnak, ismerőseimnek és mindenkinek a világon!!

Vissza az előző oldalra