Környezetszennyezés

A szemét és egyéb hulladék gyűjtése, szállítása és megsemmisítése mindenkori téma nemcsak saját környezetünkben, de hazánkban, Európában és az egész Föld területén! Sajnálatos tapasztalat, hogy a mai modern korunkban nem fordítunk elég figyelmet a környezetünkre, a természet megóvására, ápolására, annak gyarapítására! ☹ Mindennapi utazásom során a buszból  nézem a természet ébredését, mely csodálatos átalakuláson megy át. Kezdenek rügyet bontani a cserjék, zöld színbe öltözik a gyepszőnyeg, a földeken az elvetett gabona sarjadni kezd! A tavaszi kikelet az élet ébredését jelzi a természetben! 🙂 A szép képet csak az útvonalon kisebb-nagyobb kihagyásokkal tarkított eldobált szemét és hulladék látványa rontja el, s mindez 40 km-en! 😥

Borzasztó a felismerés, hogy milyen felelőtlenek, figyelmetlenek az emberek !! Mi váltja ki egyesekből azt a nemtörődömséget, amivel a környezetet és természetet szennyezik? Ők a saját otthonukban is úgy élnek, hogy ahol épp esznek, alszanak vagy dolgoznak, ott dobják el vagy ki a szemetet, mit a tevékenységük végzése során úgymond termelnek??? Bizonyára vannak ilyen kit érdekel, nem az én bajom, “leszarom” típusú és felfogású, talán rossz és nehéz körülmények között élő vagy nélkülöző trehány tagok, kik a társadalom alja népe, ám a többség nem ide tartozik, mégis fittyet hány a szemetelésre! 😥

Ezek az emberek otthonaikban szemetes edényben gyűjtik a hulladékot és a kukákban helyezik el, hogy a hulladék és szemétszállító cég elvigye és a megsemmisítéséről is gondoskodjon sok szabályt figyelembe véve! Amint azonban akár tömegközlekedési eszközön, akár saját gépjárművön utazik és ez idő alatt fogyaszt valamit, annak csomagolását már eldobja vagy épp kihajítja az út mellett! 🙁 A nemkívánatos szeméttől való megszabadulással nemcsak a járművet szennyezik, hanem a természetben is kárt tesznek! Miért nem gondolnak erre mielőtt szemetelnének?? Miért nem lehet a zsebbe, táskába eltenni az épp felesleges rágógumit,csokis papírt, italos-sörös dobozt és saját otthonuk szemétgyűjtőjébe rakni??? Miért nem jut eszükbe, hogy a kidobott szeméttel hatalmas károkat okoznak az élővilágnak és állatoknak??? Mert meggondolatlan, hanyag, lusta, nem törődöm, felelőtlen, gonosz emberek!!!!!

Van egy nagyon vékony réteg az emberiség körében, akik szívügyüknek tekintik a ” szemétkérdést ” , odafigyelnek, hogy hova teszik az elhasznált vagy már szükségtelen csomagolást, megnézik vásárlásuk alkalmával, hogy olyasmit vegyenek, amik terjesztése és használata nem környezet károsító, visznek magukkal táskát bevásárláskor, hogy még véletlenül se kelljen nejlon szatyrot venni stb!!! Mert Ők tudják és értik, hogy miért fontos a természet és élővilág óvása, megőrzése, a pozitív példa mutatása, a gyerekek tanítása a Föld, természet, állatok egészséges életminőségének megóvására!!! Ezek a rend, tisztaság, növény és állatvilág, élővizek tisztasága és megóvása mellett elkötelezett emberek, akik a saját példájuk mutatása mellett környezetvédelemben és hulladékszedésben elől járnak, rendületlenül hisznek az “ébredésben” , mely a közép többséget takarja, akiket maguk mellé állíthatnak emberek és csoportok sokaságát magába foglalók körében, bolygónk megóvása érdekében!!!!

Emberek!!! Önkormányzatok!!! Falvak és városok!! Pártok és politikusok!!! Munkáltatók és munka vállalók!! Ébredjetek!!!  A környezet, élővilág, állatvilág nagy bajban van!!! A Földünk, levegőnk, vízkészletünk mérgezett, károsodott, beteg!!! MI, rossz szokások és trehányság miatt eltékozoljuk az életet jelentő legfontosabb dolgokat!! Hát nem értitek, ha még a Ti korosztályotok élhet is a Földön évtizedeket eltékozolva annak kincseit, de a gyermekeitek és unokáitok már nem biztos, hisz a tudatosan vagy figyelmen kívül végzett szemeteléssel mérgezitek a földet, vizet és élővilágot!!! Gondolkozzatok, ha utódaitok szenvednek a betegségektől duzzadó növényektől, a mérgező levegőtől és szennyezett víztől, ha fogyasztják a beteg állatok húsát és az abból készült mesterséges hulladékkal vegyített ennivalót, nem fog fájni a tudat, hogy mindez elkerülhető lett volna????

De bizony!!! Lelkiismeret furdalást, betegséget és depressziót okoz eme felismerés, DE még talán nem késő, még talán van remény!! NE szemeteljünk, NE szennyezzük a környezetünk, a természetet és élővilágot!!! SZÁMOLJUK FEL együtt a szeméthegyeket, tegyünk mindannyian  meg mindent és még többet azért, hogy sikerüljön megmenteni a bolygót!!!!!

 

Vissza az előző oldalra