Sötétben

Az elektromos áram hiánya napjainkban feltűnik minduntalan.🙁 Az időjárás és más egyéb okok miatt kényszerülünk nélkülözni életünkben az áramot!Még ha csak pillanatokra sötétül el lakásunk, bosszankodva, de toleráljuk. Ám ha huzamosabb idegig vagyunk kénytelenek a sötétséget és a vele járó tehetetlenséget elviselni, akkor haragunk a szolgáltató felé gerjed és korlátozásunkban megoldásért fohászkodunk.🤨 Persze jogos bosszúságunk, hisz nem csak kényelmi szempontunk veszélyeztetett, hanem az elektromos készülékeink, a mindennapokban használt gépek, fűtés, hűtés, mind veszélybe kerül! 😒 Ugyebár a meghibásodás, javítás már minket terhel, még ha van is biztosításunk, az úgy van kitalálva és alkalmazva, hogy az ügyfél érdekei mértékkel legyen kielégítve! 🤔

Több órás délutáni áramszünetben volt idő és lehetőség felidézni a régmúlt időt! Előkerültek a gyertyák, mik mai világunkban nem a világítást szolgálják, inkább romantikussá téve a hangulatot, a félhomályba visznek csekély fénycsóvát! Karácsony szent ünnepén ég a gyertya, ég, el ne aludjék, énekeltük kis unokámmal eképp! Szeretteink emlékére gyertyát gyújtunk, mely lángjában az eltávozottra emlékezünk. 😪 Amikor testünk s, lelkünk fáradt, relaxra vágyik, meggyújtunk pár szál gyertyát, s vele kidíszítjük fürdőszobánk, ki sarokkádja peremét, ki másképp elégíti igényeit! Fehér, színes, illatos, kézműves vagy hagyományos, nos egyre megy! Áramszünet alkalmával nem válogatunk, bármelyik fényt előhívó meggyújtásával kiegyezünk.

Anno is voltak gyertyák, más összetevőkkel és formával szolgálták az embert! A régi, szép időkben lámpással világítottak a sötétben! Petróleummal töltötték fel elődeink, s a kanócot meggyújtva, fekete füsttel kormot vonva a belsejére és világosság lőn a szobában, melynél tintába mártott tollal tanult a deák, fateknőben mosott az édesanya, szűcsmester kézzel varrta a kis dolmányt! Az író petróleum lámpásnál betűvetést mívelt, a cselédek annak fényében főzték az uradalmi étket, fejték a tehenet, s énekeltek bölcsődalt!

Hűtőként az ásott kút hideg vizébe leengedett vödör szolgált, faszén parazsával fűtött vasalóval vasalták a kikeményített ruhát, rádió helyett maguk énekelték a népdalt, s a híreket kisbíróval kidobolták. Megmosott hajukat a nap vagy a kemence padkán élvezett meleg szárította meg, tv nézést hírmondóba se tudtak ideig, a mulatást cuháréban tették, s dolgoztak napkeltétől-napestig! Nem volt az elmúlt időkben példa arra, hogy éjszakába nyúlóan fent maradjanak az emberek, hisz a pitymallatkor ébredni kellett,s ment ki-ki a dolgára, rizsföldre és határba.

A technika és tudomány fejlődésével nagyot lépett az ember! Feltalálta, megalkotta az elektromos készülékeket, mik könnyebbé tették életünket, ám jó szándékú kihasználása mellett sok pazarlás is születik mindenféle téren! 🙁 Természetesnek vesszük az áramot, a gépeket, s nem becsüljük avagy elfecséreljük kihasználhatóságuk és hiányuk alkalmával nézünk szembe azzal, hogy mennyire megnehezíti életünket!

Takarékoskodni kell minden emberi és földi jóval, hisz nemzettségünk, utódaink is itt akarnak e bolygón élni, s nekünk kell ehhez a megadatott értékekkel becsületesen és ésszel élni, nekünk kell a jövőről gondoskodnunk, hogy e földi létben ne a sötétség legyen az úr!!!

Vissza az előző oldalra