Világmegnemértés!

Úgy kezdődött, mint máskor és újfent! Mégis hihetetlen, hogy mennyi gondolat cikázik az elmében, melyet megvalósítani vagy  megérteni szándékozunk éppen! A megértésben rejlik az életünk és annak menetének elfogadása, ennek hiányában a változtatásra való készség, illetve végrehajtása. Nos, ezek több mindentől függnek, mint egészségi állapot, hangulat, no nem a világítás, hacsak nem az életünket akarjuk jobb megvilágításba helyezni! 😉 Az sem egy utolsó szempont, na de kinek használnánk vele? Miért is kell megfelelni más elképzelésének vagy elvárásainak, ha nekünk az nem kritérium, mit szeretnénk véghezvinni életünkben?! Mennyi minden befolyásolja életünk, annak megélését, munkánkat, kapcsolataink?! Ha nagyon vissza megyünk, már az sem mindegy, hogy melyik földrészre, országba, városba avagy faluba érkezünk! Nemzetiség, családi kötelék, karma, szülői minták, iskolai végzettség, emberi érték, mind mind meghatározzák földi utunk során lehetőségeink, s azok kihasználhatóságát, megértését!

Más és más az élet magyar honban vagy magyarként külföldi országban. Avagy fővárosi, városi, illetve falusi környezetben és lehetőségekkel élni, éldegélni! Ki és hogyan tudja értékelni azt, amibe csöppent vagy kényszerül, esetleg saját erejéből került?! Minden életformának és lakóhelynek megvan a maga szépsége, varázsa , lehetősége és hátránya, negatíva életünkben! A kis lélekszámú faluban, falvakban friss levegőn, a természet közelségében és állatvilágával szomszédságban, földet művelve és háziállatot tartva egészségesebb, saját termesztésű növényeket, általunk nevelt állatokat fogyaszthatunk, ezzel is megmaradva a régmúlt, szép idők emlékének, hol a szabadság érzése volt összetartó családi és baráti kötelékekkel, minek mára csak híre-hamva van! E csodás idill hátránya, hogy messze van mindentől, már ami a könnyebb megélhetést, lehetőségeket foglalja magában, hisz ezek csak utazással elérhetők számukra! Gondoljunk bele, hogy aki évekig eljárt dolgozni, mennyi időt elvett életéből, családjától a mindennapi utazás?!🤔 Rohanó világunk kihívásai, lehetőségei rákényszerítik a boldogulni vágyót és sajnos megteszi azt, ami távol áll tőle, lakóhelyétől és családjától távol keresi  a napi betevőt! Szándékosan nem a megélhetésére valót írtam, hisz a mai fizetések meg sem közelítik azt az értéket, ami a viszonylagos és normál, egyszerű megélhetést biztosítaná! 🙁 Kisgyermekes családoknál az óvodai és iskolai évek is feladják a leckét, hiszen szakemberi hiányossággal, lélekszám csökkenéssel  küzdenek a települések olykor. Korlátozódnak a fejlődési lehetőségek, a szórakozásról és egyéb kívánalmakról nem is beszélve! Az orvosi ellátás biztosítása minden faluvezetés feladata, de legtöbb helyen már csak úgy tudják megoldani, hogy heti két napon van rendelés! 😦 Aki ragaszkodik egykori orvosához, kénytelen oda utazni betegség esetén, ahol a háziorvosa rendelést tart. Ehhez azonban autóra van szüksége, netán a jogosítvány sem hátrány, bár bizonyára van, akit családtagja elvisz olykor! Mondjuk, ha tovább visszük gondolataink, az is fontossággal bír, hogy a személyautó megfelelő műszaki állapotban legyen, útra kész, és elegendő üzemanyaggal rendelkezzék, hiszen hiába van minden, ha egyik feltétel hiányossággal bír! 😉

A városi élet könnyebb, legalábbis a falusi lakos szemszögéből, hiszen nem kell utaznia munkáért, van orvosi, netán kórházi ellátás, bölcsőde, óvoda és iskola, gimnázium és talán felsőbb fokú tanulmányok elsajátítására is van lehetőség, mit a gyermekes családok igénybe vehetnek, sőt választhatnak közülük! A mindennapi élethez szükséges élelmiszerek, vegyi áruk megannyi akciós garmada áll a rendelkezésre, hiszen sok kis és nagy bevásárló központokban biztosítják számukra! Ha cipőre, ruhára, iskolai dolgokra van szüksége a családnak, azt a városban nagy árukészletben megtalálja, míg a faluban már ezek sem állnak az ott lakók rendelkezésére! A szolgáltatók központjainak is mind a városban van székhelyük, míg a falusi intézkedés céljából utazni kényszerül. Kórház, iskola, bank, biztosító, telefon, élelmiszer, vegyi árú, zöldséges, étterem, kultúra, szórakozás, nyaralás, lakásfelújítás, építkezés, miegyéb szolgálja a városban élő ember életét a falusiéval ellentétben. Igaz, hogy ők is részesülhetnek mindezek igénybevételére, amennyiben tömegközlekedési eszközzel, már ha épp van arrafelé és milyen sűrűn járat vagy saját gépkocsival megoldja az oda és vissza utazást, ezek anyagi részéről nem is beszélve!

Az emberi viselkedés, hozzá állás családtagokhoz, munkatársakhoz, barátokhoz vagy csak az embertársakhoz nagyot változott az utóbbi időkben és sajnos negatív irányba!🙁 Bármilyen közeget veszünk górcső alá, mindenütt azt tapasztalja az ember, hogy kiveszett belőlünk a szeretet, tisztelet, segítségnyújtás, önzetlenség, barátság, segítőkészség, őszinteség, igazmondás, alaposság, becsületesség, szorgalom, alázat, és az emberi értékeket oly sok évtizeden át tartott példamutatás! 😒 A stresszes, rohanó világ érzéketlen embereket teremtett, kik átgázolnak családtagokon, s másokon a saját boldogulásuk, hazugsággal és erőszakkal, kényszerrel, nemtörődömséggel, felületességgel végzett munkájuk, hamis illúziókkal tömött életük érdekében!

Ki és kik a hibásak abban, hogy az emberiség ily rossz irányba tart? Nos, mindenért, mindenkiért nem lehetünk felelősek mi magyarok, hisz a világban rengeteg kormány, s vezetés áll, de magyar hazánkfiaiért igenis a mindenkori kormányunk vezetői tehetők rossz irányú döntéseikért! Ők, kiket megbíztunk, kikre voksot adtunk az adott időkben, azok fordítottak hátat nekünk, kik odajuttattuk őket, hol példával elől járva, normális életvitellel és lehetőséggel kellett volna élniük, ám a gonosz szándék, a kapzsiság, telhetetlenség, becsvágy legyőzték az EMBERT! Kihaltak a példaértékű vezetők, kiket követ a nép és a kis ember! 😢

Van még egyáltalán őszinte és igazmondó ember, ki szereti a családját, de nem képmutatón, hanem igaz szeretettel? Aki tisztességgel, szorgalommal és becsülettel végzi munkáját, s feladatát? Aki tiszteli feljebbvalóit és segíti munkatársait? Aki még bízik a tisztességes, becsületes, őszinte életben, aki értékeli a szépet, múltat és pozitív életszemlélettel bír? Van még aki átadja ülőhelyét a buszon kisgyermekes vagy idős embernek, kismamának netán? Akad akinek még fontos a természet érintetlensége, az állatok megóvása, segítése? Van még akinek eszébe jutnak a régi, szép idők és életutak, kikről a “normális” élet példázható?

Hol keressük az olyan emberek közösségét, ahol nem a felszínes, saját érdekeken alapuló beszélgetés és munkavégzés az úr, hanem azt nézzük, hogy egymást miben és hogyan támogathatjuk? Hol vannak azok a rejtett helyen élők vagy vegetálók, akik hisznek a jóban, szépben, igazságosságban és szeretetben, akik emlékeznek még milyen volt az EMBER és milyen volt EMBERNEK lenni egy olyan világban, ahol megbecsülték és elismerték munkáját és életét??

Ébredjünk fel Csipkerózsika álmunkból és hozzuk vissza együtt mindazt, ami jó és szép volt, az életünk, mit ne hagyjunk tovább rontani se “megromlott és álszent” családtagnak, se munkatársnak, se barátnak, s főleg a politikai elitnek NE, a vezető pártnak, kormánynak!!!!!

Vissza az előző oldalra