Víz

A víz földi életünk alapja, nélküle nincs élet, s meghal, kipusztul minden! Borban az igazság, borban a vigasz, s előttem egy pohárka bor mellett egy pohár víz foglal helyet. A H2O kémiai képlet szagtalan, íztelen, színtelen folyadék.

Írhatnék tudományosan a vízről kimásolva minden fontos adatot, s élettani jelentőséget a netről, könyvekből, de a saját gondolataim azt diktálják, hogy nem ezt akarom, hisz bárki rákereshet a témára, így csak magányomban morfondírozok róla! 😉Az élet minden területén használjuk, megisszuk, főzünk, tisztálkodunk, mosunk vele, takarítunk, locsolunk és megannyi tevékenységet folytatunk,  amihez nélkülözhetetlen a víz, mégsem vigyázunk rá eléggé!!!😕 Bizony, bizony sok pazarlás van e területen, s fel sem merül sok emberben, hogy a Föld más tájain nélkülözik e fenntartó nedűt! Ahol szárazság honol, kopár, szíkes föld, vagy homok dűne van, ahol nem marad meg állat, s növény, ahol hónapokig nincs csapadék, ahol mérgezik vegyi anyagokkal, s vannak, akik a víz hiányában betegségre majd halálra tesznek szert! 😢 Nagyon szomorú, hogy felvilágosult korunkban, megannyi tudományos tényekkel alátámasztva fontosságát a Földre és élővilágra, mégsem teszünk megóvása és pazarlásának csökkentése érdekében! Annyi mindent tehetnénk a tisztaságáért, a mérgektől és vegyszerektől való mentesítéséért, a minőségének megőrzéséért és javításáért és mégsem teszünk eleget! Vajon miért? Ki a felelős, hogy ennek a végtelen pazarlásnak és felelőtlen magatartásnak véget vessünk??? Mármint magukon kívül? Hisz ha mindannyian csak egy picivel több figyelmet fordítanánk arra, hogy mennyi vizet és mire, hogyan használunk, már sokat tennék érte egyénileg! Ha ehhez hozzá tennénk a vízért felelő vezetők kimagasló tevékenységét, a víz fontosságának való tudatosítást már az óvodai, iskolai, családi nevelésben bevezetett szigorú normáknak megfelelően kialakított ismeretét, tanítását és ellenőrzését, akkor sok kicsi sokra megy alapon már nagyobb teret tudnánk magunknak biztosítani a víz megóvása érdekében!! 🤓

Nem kell ahhoz tudósnak vagy szakértőnek lenni, hogy felismerjük ennek fontosságát, hisz víz nélkül nincsen élet!!! Csak bele kell gondolni, hogy mi lenne velünk, ha hiába nyitnánk ki a vízcsapot, nem folyna belőle semmi, ha nem tudnánk inni, főzni stb?? Ha vízbázisunk, tárolónk rossz kezekbe kerülne, ha ellenség által megmérgezve lenne, mint ahogy volt már rá példa a történelem folyamán bárhol a nagy világban, s jól él emlékezetemben, hogy a romániai forradalom idején figyelem elterelésből megmérgezni szándékoztak 3 nagyváros ivóvíz készletét, hogy a magyarok a belügyeikre figyeljenek! A román határhoz közel élvén volt részünk félelemben, s menekülő emberek segítésében, szóval belegondolni is rossz, hogy mit éltünk volna át, ha sikerül az ivóvíz mérgezés Magyarország területén! 🙁

Az illetékeseknek is több figyelmet és munkát kellene fordítani a víz minőségi és mennyiségi megóvása érdekében, hisz nem csak addig van szükség a földön a vízre, míg mi élünk, hanem az utánunk következő nemzedékeknek és élővilágnak egyaránt!!

Az emberek saját életükben és környezetükben figyeljenek fel erre az égetően nagy problémára, s terjesszék ki ismeretségi körökben, médiában stb, hogy mennyire fontos elemünk a víz, óvjuk meg mindenáron, hisz nélküle nincs életünk!!!

Vissza az előző oldalra